Mijn verhaal…

Olivier Willems Chocolatier is mijn levenswerk. In elke creatie proef je meer dan 25 jaar verfijnd vakmanschap.

De chocoladewereld evolueert constant en mijn passie ervoor groeit nog elke dag. Vanuit onze vernieuwde winkel kijk je binnen in mijn werkatelier, waar ik nieuwe smaken ontwikkel en klassieke creaties naar een hoger niveau til. Die oneindige  mogelijkheden van chocolade: heerlijk!

Opleiding

Ik ben een old school chocolatier, die vanaf het eerste leerjaar bakker-banketbakker wilde worden, maar tijdens de studies in ter Groene Poorte gebeten werd door de les chocolaterie. De creativiteit die je in en met chocolade kan vinden is onvoorstelbaar oneindig waardoor je hersenen geen tijd krijgen om te rusten, want in alles zie je wel een mogelijkheid om smaakexplosies te creëren of chocolade-stukken te bouwen. Ik ben als old school boy mee geëvolueerd naar trendy en modern en ik wil mijn klanten mee laten genieten in de wereld van chocolade. 

Hoe ik chocolatier werd

Na mijn diploma, heb ik de vakkennis opgebouwd bij Roland Landuyt te Knokke, die ondertussen jammer genoeg overleden is. Op de jonge leeftijd van 21 opende ik een chocolaterie met open atelier in mijn woonplaats Oostende. Zelfstandig worden was in die tijd de meest logische keuze om je te verdiepen in chocolade, de keuzes die je nu hebt bestonden nog niet. De mogelijkheden op vandaag geven mij ook de kans om steeds leergieriger te worden. De Chocolate Academy van Callebaut heeft daar voor mij persoonlijk een groot aandeel in. De Chocolade ambassadeurs, personen waar ik naar opkijk, kan ik op die manier ontmoeten en van leren.

Mijn handelsmerk

Het is mijn leidraad de klanten te laten meegaan in mijn chocoladeverhaal, de klanten zijn ook de toekomst van mijn zaak. Ik neem ze mee op sleeptouw om nieuwe smaken te laten ontdekken, of dit nu in een vormpraline is of een snijpraline. Ik bied ze aan in de felste kleuren, of in chocolade kleur met steeds één wederkerend verhaal : elke praline wordt met passie en verse ingrediënten gemaakt, vanuit mijn open atelier om zo direct tot bij de klant te geraken. De culturele invloeden die ik tegenwoordig in de stadsomgeving ontdek, nemen me ook mee naar het gebruiken van andere kruiden en specerijen. Klassiek wordt modern en in die richting duw ik onze zaak verder.

Wat mij inspireert

Ik ben gevestigd aan het “zeetje”, niets mooier dan op het strand te wandelen en uit te kijken over de zee. Elke dag is de zee, de lucht, de kleuren, de geur anders. Storm of geen storm, genieten doen we elke dag. Ik word geïnspireerd door deze mooie omgeving. Maar ik kijk het meest op naar topchefs die me inspireren om out of the box te denken en leren spelen met smaakcombinaties en creaties. 

Waar ik van droom

Mijn grootste droom is emigreren zodat ik de skills en de Belgische chocolade kan promoten, maar de wegen nemen soms andere richtingen en in dit avontuur moet het gezin ook meegaan. Ik wil me nog meer op de kaart zetten in Oostende als Chocolatier en nog meer samenwerkingen aangaan met Toerisme, kunstenaars, de stad Oostende, … We kijken steeds uit naar uitdagingen voor de toekomst, de tijd en de mogelijkheden vinden zijn een must. Het beroep chocolatier klinkt voor velen als een droom, ik leef die droom.

Fairtrade

Ik werk vooral met fairtrade chocolade. Hiermee steun ik de lokale cacao boeren, iets wat ik zeer belangrijk vind. In de zomer van 2019 ben ik met mijn gezin op vakantie geweest naar Vietnam, waar ik een lokale cacao plantage heb bezocht.

Wat mij echt gelukkig maakt

Mijn vrouw, mijn tweelingdochters, mijn 2 zonen, mijn chocolade en klanten die de weg vinden naar mijn shop, die steeds terugkeren, die iets nieuws zien, het uitproberen en laten merken met of zonder woorden dat het OK is.